Glosar

 • AQL ( nivel de calitate acceptat)

  Standardul AQL se refera la un numar maxim de defecte ce se pot gasi intr-un numar determinat de mostre, iar nivelul de calitate este decis de client in cerintele lui de calitate.
 • Audit

  Un audit intr-o fabrica presupune evaluarea acesteia pentru a se verifica daca are capacitatea necesara si conditiile specifice pentrua avea un managementul de calitate eficient. Pe baza acestuia, clientul decide daca poate sau nu sa aiba relatii contractuale cu acea fabrica. Acest audit de calitate al fabricii se efectueaza pe baza standardului ISO 9001.
 • Mostra de preproductie (PPS)

  O mostra de preproductie este o mostra ce se executa inainte ca toata comanda sa intre in productie. Ea trebuie avizata de client in principiu.
 • Lot

  Un lot reprezinta un numar , o ratie de produse inspectate.
 • Packing list

  Un Packing list este un document emis de fabrica cu toate detaliile ce cuprind numarul de cutii, cate bucati sunt in fiecare cutie pe culori, marimi, modele, referinte, etc.
 • Defecte textile

  Defectele textile sunt specifice industriei textile.Ele se pot imparti in : defecete critice, defecte majore, defecte minore, defecte de tesere, de coasere, de finisare, de etichetare, de ambalare, de tricotare, de printare….

  Clasificarea defectelor

  Defecte critice: Defecte care pot afecta siguranta si sanatatea cumparatorului sau care nu respecta legislatia tarii, a regiunii unde se vinde acel produs. Produsele cu defecte critice sunt interzise a se comercializa.
  Defecte majore: Defecte care afecteaza aspectul sau rezistenta produsului, facandu-l de neutilizat .
  Defecte minore: Defecte care nu sunt in standardul de calitate, dar care permite ca produsul sa fie utilizat.

 • Inspectie si suport in productie

  Inspectia din timpul productiei sau controlul de calitate in linie este controlul de calitate care are loc pe parcursul etapelor de croit, cusut, finisat al produselor. De regula se face cand sunt confectioante circa 40-60% din produse.
 • Inspectia finala aleatorie

  Inspectia finala aleatorie are loc cand 100% produsele sunt gata si 80% sunt complet ambalate. Un numar determinat de mostre sunt selectate conform standardului si verificate.
 • Nivel de inspectie

  Nivelul de inspectie ne arata relatia dintre dimensiunea lotului ce trebuie verificat si numarul de mostre . Acest nivel este determinat in acord cu tabelul AQL.
 • ISO 2859

  ISO 2859 este un standard international (cunoscut si sub numele de Military Standard 105 E si NFX 06.022) care prevede modul cum sunt selectate si evaluate mostrele, pentru a satisface cerintele clientului.
 • ISO 9001

  ISO 9001 este un standard international care cuprinde cerintele unui sistem de calitate.
 • SA 8000

  SA 8000 Auditul de etica cetificare de Audit social (etic) care incurajeaza organizatiile sa dezvolte, sa mentina si sa implementeze bune practici privind locul de munca.
 • ISO 14001

  ISO 14001 specifica cerintele pentru un sistem de management de mediu, pentru a permite unei organizații să dezvolte și să pună în aplicare o politică și obiective care iau în considerare cerințele legale și alte cerințe la care organizația subscrie, precum și informații cu privire la aspectele semnificative de mediu.
 • OHSAS 18001

  OHSAS 18001 stabilește cerințele minime pentru cele mai bune practici in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca .Reduce riscurile de sănătate si de siguranta la locul de muncă si stimuleaza moralul angajaților.
 • Inspectie de calitate/ Control de calitate

  Inspectia de calitate se desfasoara prin selectarea unor produse , din productie (numarul lor si cum sunt ele selectate sunt guvernate de ISO 2859 standard), si apoi ele se verifica din punct de vedere calitativ, punct cu punct, conform cerintelor clientului.